TelVerde 0 800 110 427 *gratuit în rețelele mobile și Telekom
bg-picture

Unde vrei să ajungi?

Un tramvai istoric, atracția principală a expoziției „Tramvaiul ieșean. Începuturi“

05.06.2020

Singurul tramvai din istorie proiectat și construit la Iași, în anul 1922, iese la cea mai importantă întâlnire cu ieșenii din ultimii 22 de ani. Aceasta va fi posibilă odată cu deschiderea Expoziției „Tramvaiul ieșean. Începuturi“, ce va avea loc vineri, 12 iunie, de la ora 17:00, pe Strada Lăpușneanu, la Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu“, zi în care va fi marcată și Ziua Transportatorului 2020. Exponatele vor putea fi admirate timp de cinci luni, până pe 1 noiembrie 2020.

 

Expoziția „Tramvaiul ieșean. Începuturi“ reunește momente, inițiative și proiecte dedicate tramvaiului din Iași, de-a lungul istoriei de 122 de ani. Desfășurată pe două paliere, interior și exterior, aceasta readuce în prim-plan unele dintre cele mai valoroase piese din patrimoniul Muzeului Transportului Public Iași, Sector „Tramvaie“.

 

Expoziția interioară, găzduită de Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu“ este alcătuită din 11 vitrine amenajate tematic, 11 panouri grafice informative, zonă de proiecție video și 3 zone interactive. Centrul de interes îl reprezintă tramvaiul istoric nr. 2 (măturătoare) expus pe strada Lăpușneanu. Tramvaiul, atestat documentar pentru prima dată în anul 1922, în registrele Societății Comunale de Electricitate Iași (S.C.E.I.), a fost construit la Iași, cu componente AEG și Siemens. Forma caroseriei anticipează tramvaiul de tip Iași, singurul din istorie construit și proiectat la Iași de către inginerii Huhulea și Dorogan. Tramvaiul istoric numărul 2 a fost restaurat de către inginerul ieșean Dorian Geba în anul 1998, cu ocazia aniversării centenarului transportului public electric la Iași.

 

Expoziția este realizată de Compania de Transport Public, Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu“, Asociația Tramclub Iași, Atelier Spre, Memorat, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași.

 

Directori artistici: Silviu Teodor-Stanciu; Tiberiu Teodor-Stanciu