TelVerde 0 800 110 427 *gratuit în rețelele mobile și Telekom
bg-picture

Unde vrei să ajungi?

Tranzy - aplicația de mobil care informează în timp real cȃnd vine următorul autobuz și care este cea mai apropiată staţie

19.08.2020

Compania de Transport Public Iași continuă seria de acţiuni pentru digitalizarea transportului în comun începută odată cu instalarea panourilor electronice în staţiile de transport public și pune la dispoziţia comunităţii aplicaţia de mobil Tranzy, parte dintr-o suită largă de instrumente inteligente dedicate serviciului de transport urban.

 

Aplicaţia oferă detalii actualizate despre trasee, minutele de sosire a mijloacelor de transport în staţie și rutele optime în funcție de punctul de plecare ales, alerte trafic, vehicule și distanța până la destinație. Include harta actualizată a staţiilor de transport public din oraș, caută poziția utilizatorului pentru a găsi cea mai apropiată stație de autobuz sau tramvai și traseul optim pentru a ajunge la destinația dorită în cel mai scurt timp. Minutele de sosire a vehiculelor în staţie sunt calculate în timp real prin intermediul dispozitivelor GPS instalate în fiecare vehicul și, astfel, călătorii știu exact cât timp au de așteptat în stație.

 

Realizată sub forma unui ghid de călătorie urbană disponibil pe telefoanele mobile, aplicaţia are în vedere, pe viitor, atȃt includerea mijloacelor alternative de deplasare – biciclete, trotinete electrice ș.a., precum și posibilitatea achiziţionării de bilete și abonamente direct din aplicaţie.

 

Mai exact, cum ajută aplicația Tranzy?


➡️ arată, în timp real, minutele de sosire a mijloacelor de transport în staţie
➡️ indică traseele de transport disponibile și stațiile prin care acestea trec,
➡️ afișează stațiile din proximitate și oferă variante pentru destinația vizată,
➡️ filtrează informațiile în funcție de mijlocul de transport dorit,
➡️ anunță devierile de traseu, intervențiile sau blocajele din trafic.

 

“Rolul companiei de transport public nu este acela de a construi aplicaţii și platforme, ci acela de a deschide calea spre infrastructura digitală în baza căreia transportul public poate fi digitalizat – ceea ce am și făcut prin punerea la dispoziţie a serviciului de open data. Doar cu o infrastructură digitală deschisă vom putea scoate oamenii din autovehicule și vom putea crea o piaţă competitivă și eficientă pentru mobilitatea urbană”, a declarat Cristian STOICA, directorul general al CTP Iași.

 

Aplicaţia Tranzy intră în faza de testare, accesibilă unui număr de 1000 utilizatori pentru iOS și 1000 pentru Android. Ieșenii sunt încurajaţi să testeze funcţionalităţile aplicaţiei și să ofere feedback constructiv, mecanismul pentru testare urmȃnd să fie afișat în curȃnd, pe pagina tranzy.ro, sctpiasi.ro și platformele social media asociate.

 

Tranzy este disponibilă în două versiuni de limbă – romȃnă și engleză și cuprinde și o serie de informaţii utile legate de bilete și abonamente, plata cu cardul sau durata de valabilitate a călătoriei.

 

Aplicația Tranzy nu aparține Companiei de Transport Public Iași, ci este privată și folosește informațiile transmise prin Open Data API de către instituția noastră, asemenea altor programe de același tip.

 

În luna februarie a acestui an, WINK Public Multimedia a lansat și platforma de management de flotă care permite afișarea timpilor de sosire a mijloacelor de transport în stație – platformă pusă la dispoziţia autorităţilor în mod gratuit. Împreună cu aplicația de mobil acestea compun un instrument robust de instrumente complementare dezvoltat pentru eficientizarea și digitalizarea transportului public, care ajută în mod real autorităţile să-și îmbunătăţească serviciile de mobilitate urbană.

*Funcţionarea optimă a acestor soluţii depinde de planificarea zilnică și alocarea corectă a vehiculelor la traseu, cât și de starea și funcţionarea sistemelor de GPS.