TelVerde 0 800 110 427 *gratuit în rețelele mobile și Telekom
bg-picture

Unde vrei să ajungi?

PRIMELE CURSE DE TRANSPORT METROPOLITAN, FUNCȚIONALE DIN 1 IANUARIE 2023

03.01.2023

PRIMELE CURSE DE TRANSPORT METROPOLITAN,

FUNCȚIONALE DIN 1 IANUARIE 2023

 

 

 

            Dezvoltarea transportului public ieșean intră într-o nouă etapă importantă, începând din 1 ianuarie 2023. Acest pas este posibil datorită deciziei comune luate la nivelul Asociației Metropolitane de Transport Public Iași (AMTPI) și al celor zece unități administrativ-teritoriale (UAT) din zona metropolitană - Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Holboca, Miroslava, Popricani, Rediu, Tomești, Țuțora, Valea Lupului. Astfel, cetățenii din aceste comune vor putea să folosească serviciile oferite de Compania de Transport Public Iași, în condiții moderne și la standarde europene, potrivit normelor adoptate de către părțile implicate în proiect.

            Duminică, 1 ianuarie 2023, începând cu ora 13:00, CTP Iași va efectua primele curse, pe 12 trasee, în localitățile: Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Holboca, Miroslava, Popricani, Rediu, Tomești, Țuțora. Implementarea proiectului de transport public metropolitan este realizată gradual, astfel că, pe parcursul anului 2023 vor deveni funcționale și celelalte 18 trasee propuse de către AMTPI și localitățile din zona metropolitană.

 

            Care sunt traseele metropolitane?

Noile trasee pe care va opera CTP Iași, începând din 1 ianuarie 2023, sunt următoarele:

 

De precizat, itinerariile următoarelor trasee rămân neschimbate:

·         23 Podu Roş - Tudor Neculai - Complex Sun City - Primăria Miroslava

·         27 Tătăraşi Nord - Baza 3 - Poitiers - Blocuri Ciurea

·         29 Podu Roş - Baza 3 - Tomeşti

·         41 Piaţa Independenţei - Podu Roş - Blocuri Ciurea

·         44 Dacia - Mircea cel Bătrân - Frumoasa - Blocuri Ciurea

 

Mai multe informații privind stațiile și programul fiecărei curse în parte pot fi consultate pe site-ul AMTPI, la https://www.amtpi.ro/trasee/.

Întrucât proiectul se află în faza incipentă de implementare, noile stații sunt în curs de amenajare de către primăriile localităților din zona metropolitană, iar automatele de bilete vor fi amplasate, prin intermediul CTP Iași, în zeci de puncte de pe traseele operate.

 

Care sunt tarifele?

            Tipul și prețurile titlurilor de călătorie sunt:

 • bilet 1 călătorie, valabil 120 de minute* doar pe raza UAT-urilor, până la punctul de debarcare din municipiul Iași: 5 lei
 • bilet 1 călătorie, valabil 180 de minute* pe raza UAT-urilor și a municipiului Iași: 7 lei
 • bilet 2 călătorii, fiecare dintre ele valabile 180 de minute* pe raza UAT-urilor și a municipiului Iași: 12 lei
 • abonament unic, valabil 30 de zile doar pe raza UAT-urilor până la punctul de debarcare din municipiul Iași: 200 lei
 • abonament unic, valabil 30 de zile pe raza UAT-urilor și a municipiului Iași: 300 lei
 • abonament unic, valabil 6 luni doar pe raza UAT-urilor până la punctul de debarcare din municipiul Iași: 1.000 lei
 • abonament unic, valabil 6 luni pe raza UAT-urilor și a municipiului Iași: 1.500 lei
 • abonament unic, valabil 12 luni pe raza UAT-urilor și a municipiului Iași: 2.400 lei
 • abonament unic cu tarif redus 50% pentru studenți**, valabil 30 de zile pe raza UAT-urilor și a municipiului Iași: 100 lei
 • abonament unic gratuit pentru elevi***

*biletele sunt valabile 120, respectiv 180 de minute de la momentul validării acestora în mijlocul de transport ori a eliberării chitanțelor de la POS-uri;

**abonamentele cu tarif redus 50% pentru studenți sunt eliberate pe baza adeverințelor de student și a copiilor xerox ale cărților de identitate, prin care este făcută dovada domiciliului;

*** abonamentele gratuite pentru elevi sunt eliberate pe baza copiilor xerox ale carnetelor de elev și a copiilor xerox ale cărților de identitate ale părinților, prin care este făcută dovada domiciliului;

Titlurile de călătorie pot fi achiziționate fie online, prin aplicația 24pay, fie de la orice automat de bilete de pe raza municipiului Iași ori din afara acestuia, fie de la tonetele CTP Iași din municipiul Iași, fie de la POS-urile montate în fiecare mijloc de transport public.

Direct din mijloacele de transport public, pot fi achiziționate cu cardul de la POS-uri următoarele titluri de călătorie:

 • bilet 1 călătorie, valabil 120 de minute de la eliberare, pe raza municipiului Iași: 3 lei
 • bilet 1 călătorie, valabil 120 de minute de la eliberare, pe raza UAT-urilor: 5 lei
 • bilet 1 călătorie, valabil 180 de minute de la eliberare, pe raza UAT-urilor și a municipiului Iași: 7 lei
 • abonament 1 zi, valabil 24 de ore de la eliberare, pe raza municipiului Iași: 12 lei

În ceea ce privește situația depistării de către controlorii CTP Iași a călătorilor frauduloși, valoarea sancțiunii contravenționale aplicate în astfel de cazuri este de 150 de lei, iar a taxei speciale de călătorie, care se achită pe loc, este de 99 de lei.

 

Ce se întâmplă cu titlurile de călătorie cumpărate înainte de 1 ianuarie 2023?

Biletele valabile în prezent în cele două zone tarifare (zona 1 și zona 2) vor fi scoase din uz, iar cele achiziționate până la data de 31.12.2022 vor putea fi folosite până pe 31.01.2023, inclusiv. De asemenea, abonamentele eliberate anterior datei de introducere a curselor de transport metropolitan, 1.01.2023, vor putea fi folosite pe toată perioada de valabilitate înscrisă pe acestea.

Întrucât inițiativa privind introducerea transportului metropolitan este o premieră pentru municipiul și județul Iași, în funcție de modul în care vor fi derulate serviciile de transport, AMTPI, primăriile localităților implicate și CTP Iași vor adapta în mod continuu cerințele impuse de dinamica activității.