RO TelVerde 0 800 110 427 *gratuit în rețelele mobile și Telekom
bg-picture

Unde vrei să ajungi?

Evenimente

03.05.2023

Evenimente anul 2023

 

Pe 24 ianuarie 2023, cu ocazia aniversării a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, “Tramvaiul Unirii” a circulat între orele 14:00 - 17:00 pe traseul Târgu Cucu - Copou. Călătorii au găsit pe scaunele mijlocului de transport calendare personalizate cu acest tramvai. Acțiunea a fost realizată în colaborare Asociația Tramclub Iași.

 

    

  

 Pe 4 februarie 2023, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design, Compania de Transport Public Iași, Asociația „Prietenii Bârnovei” Iași, Primăria Ciortești, Biblioteca comunală „Mihai Eminescu” Ciortești, alături de Școlile Gimnaziale ale comunei au organiat o întâlnire specială de Dragobete. Evenimentul a fost organizat în „Tramvaiul Iei” și a avut un titlu deosebit - Sărbătoarea de Dragobete în contextul globalizării.

 

 

Mai mulți angajați ai Companiei de Transport Public Iași au umplut inimi de bucurie de Valentine's Day, după ce au mers de dimineață să doneze sânge pentru pacienții din spitale. Unii dintre cei care s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină Iași sunt donatori frecvenți, iar alții au ales să facă primul pas chiar cu această ocazie.

 

 

Prima cursă de tramvai care a avut loc la Iași pe 1 Martie 1900 a fost refăcută, într-un cadru festiv, la împlinirea a 125 de ani de transport electric în orașul nostru. Pe data de 1 Martie 2023, la ora 12:30, Tramvaiul de Epocă (AEG) a circulat pe prima linie inaugurată la acea dată, de la Gară până la Hală. În vagon și în stații s-au aflat și actori ai Ateneului Național din Iași, care au interpretat rolurile unor personaje ale anilor 1900, ale căror reacții au fost suprinse în presa locală din acea perioadă. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi, Ateneul Național din Iași și TVR Iasi, cu sprijinul Teo's Cafe și al hair stylist-ului Turluianu Maria Lizeta Hairstylist Trainer.

 

 

Elevi ai Colegiului Tehnic "Ioan C. Ștefănescu", din Iași, au luat parte la o întâlnire specială de Mărțișor, organizată de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în parteneriat cu Compania de Transport Public Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design și Asociația Tramclub Iași. Lector univ. dr. Silviu Teodor Stanciu, de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design a susținut prelegerea – „Mărțișorul – obiceiuri și arhetip în spațiul cultural românesc, în “Tramvaiul Mărțișorului”.

 

 

Pe 31 martie 2023, a avut loc vizita, la depoul de tramvaie de la Gară al CTP Iași, a două grupuri de elevi din clasele primare a doua și a patra, de la Școala gimnazială „Alexandru cel Bun” și de la Școala gimnazială „Ștefan Bârsănescu. Elevii au vizitat Stația de redresare numărul 1, Dispeceratul Central, halele de întreținere și reparații, primind informații de la specialiștii CTP. Vizita s-a încheiat la spălătoria depoului, acolo unde copiii au urmărit o demonstrație de spălare a unui tramvai.

 

 

“În dar, de Paște” a fost organizat vineri, 14 aprilie 2023, între orele 13:00-16:00. Îndrăgitul Tramvai de Epocă a circulat pe traseul Târgu Cucu - Copou, cu oprire în fiecare stație. Acțiunea a fost realizată ]n parteneriat cu Asociația Tramclub Iași.

 

 

Între 24 și 28 aprilie 2023, la Depoul Gară al CTP Iași au sosit în vizită trei grupuri de elevi, cu vârste diferite, de la 5 la 13 ani. Coordonați de Silviu Teodor-Stanciu, din partea Asociației Tramclub Iași, elevii au vizitat stația de redresare S1, dispeceratul central, halele de întreținere și reparații tramvaie, zona de garare și stația de spălare.

 

 

Colecția de vehicule a Muzeului de Transport Public Iași s-a îmbogățit începând din data de 2 mai 2023, cu un nou exponat. Este vorba despre un troleibuz articulat de tip Rocar 217E, fabricat în anul 1995 la București. Mijlocul de transport în comun a fost achiziționat de la societatea de transport public „Transloc” din municipiul Târgu Jiu, unde a circulat până în anul 2022.

 

 

Sâmbătă, 13 mai 2023, între orele 17:00-22:00, ieșenii au fost invitați „La plimbare cu tramvaie de altădată” pe traseul Târgu Cucu – Copou. Două dintre cele mai valoroase exponate ale Muzeului Transportului Public Iași, tramvaiul AEG (1900) și tramvaiul ITB (1959) au putut fi redescoperite de publicul ieșean de toate vârstele. De asemenea, tot pe 13 mai, un tramvai modern a circulat dinspre Târgu-Cucu către Rond Copou și retur în intervalul orar 18:00 - 22:00, pentru călătorii care au vizitat obiective culturale în zonele centrală și Copou, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor.

 

 

Tramvaiul istoric AEG a fost marți, 16 mai 2023, gazda unui eveniment de educație nonformală, ce a reunit la Iași prin programul Erasmus +, 50 de elevi și cadre didactice din Italia, Croația, Turcia și România. Activitatea face parte din proiectul „Don't Change the Climate, Change the System!”, coordonat de Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu”. Timp de două ore, oaspeții s-au bucurat de un tur ghidat al orașului Iași, pe traseul Târgu Cucu - Copou, în care au descoperit detalii despre monumentele turistice, despre parcuri și grădini, despre rolul tramvaiului electric în evoluția Iașului din ultimii 125 de ani. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Asociației Tramclub Iași.

 

 

Pentru al zecelea an consecutiv, Papatram le-a dat întânire tuturor copiilor din Iași, pe 1 iunie, între orele 12:00 - 16:00. Îndrăgitul bunic al tramvaielor a circulat pe traseul Târgu Cucu - Copou, cu oprire în fiecare stație. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi

 

 

Pe 9 iunie 2023, a avut loc vernisajul expoziției „Tramvaiul ieșean la 125 de ani” organizată la Palatul Culturii din Iași - Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”. Aceasta reunește 35 de panouri A1 ce ilustrează toate tipurile de tramvai ce au circulat în Iași precum și o colecție valoroasă de obiecte istorice din patrimoniul Muzeului Transportului Public Iași. În cadrul evenimentul a avut loc și lansarea, în premieră, a unui volum bilingv ilustrat despre întreaga istorie a acestui serviciu. Autorii volumului sunt Silviu Teodor-Stanciu, designer și lector dr. la Facultatea de Arte Vizuale si Design din Iasi (UNAGE) și Tiberiu Teodor-Stanciu, arhitect și asist. dr. la Facultatea de Arhitectură din Iași „G.M. Cantacuzino” (TUIASI), iar conținutul este tradus în limba engleză de către Adina-Maria Simion, traducător și interpret, istoria tramvaiului ieșean putând fi descoperită și pe plan international.

 

 

Duminică, 11 iunie, tramvaiele PESA și Bozankaya și autobuzele Solaris au străbătut orașul într-o paradă cu plecări simultane din capăt CUG și, respectiv, din Copou. La ora 12:00 coloanele de mijloace de transport s-au întâlnit la Palatul Culturii unde au putut fi admirate împreună.

 

 

Pe data de 15 iunie 2023, a fost organizată o cină festivă, în cadrul căreia s-au întâlnit reprezentanți ai operatorilor de transport public din întreaga țară, parteneri ai CTP Iași, oficialități locale și colaboratori din afara țării. Seara a fost deschisă cu momente artistice susținute de către Corul Perpetuum, format din angajați ai CTP Iași și dirijat de prof. Renato Ridiche, împreună cu Orchestra de Suflători a Colegiului Național de Artă "Octav Băncilă, din Iași, formată din aproximativ de 40 elevi coordonați de prof. Sergiu Sandu.

 

 

Pe data de 16 iunie 2023, a fost organizată o întâlnire emoționantă a foștilor angajați ai CTP Iași, în cadrul căreia a oferit pensionarilor distincții pentru modul în care, vreme de peste 30 sau 40 de ani, au contribuit la dezvoltarea și evoluția transportului în comun local. Evenimentul a avut loc la Ateneul Național din Iași, instituție care a găzduit și premiera filmului documentar "125 de ani de transport electric la Iași" în cadrul aceleiași activități. Materialul video a fost realizat, la propunerea CTP Iași, de către profesioniști din echipa TVR Iasi, condusă de regizorul Violeta Gorgos.

 

 

 

Vagonul istoric, expus pe strada Lăpușneanu, unul dintre cele mai valoroase vehicule din patrimoniul Muzeului Transportului Public Iași, a fost redeschis pentru vizitare în interior, în fiecare seară de vineri și sămbătă, în intervalul orar 17:00 - 21:00, în perioada 7 iulie - 9 septembrie 2023.

 

 

Pe 12 iulie 2023, depoul de tramvaie de la Gară a fost vizitat de două grupuri de copii de la Grădinița cu program prelungit „Căsuța Zânelor” Iași, în cadrul activității educaționale „Vizită la Căsuța tramvaielor”. Turul a cuprins următoarele obiective de vizitare: stația de redresare S1, dispeceratul central, halele de întreținere ale tramvaielor.

 

 

Pe 19 iulie 2023, în cadrul Școlii de vară Jassy, organizată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și coordonată de Mihai Bulai, lector universitar și Prodecan al Facultății de Geografie și Geologie Iași, a avut loc o cursă specială realizată cu tramvaiul istoric AEG, numărul 1. Aceasta a fost dedicată oaspeților din străinătate, cărora li s-au prezentat o parte dintre obiectivele turistice ale orașului, marcând deopotrivă aniversarea a 125 de ani de transport electric în Iași.

 

 

Pe 9 august am primit vizita unui grup de adolescenți care fac voluntariat și vor să adere la Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi. Tinerii au vizitat Depoul de tramvaie de la Gară și au văzut cum se desfășoară activitatea de mentenanță a tramvaielor, alte vehicule cu roluri conexe acestor activități, cum ar fi mașini de deszăpezire sau mașini de intervenție. De asemenea, aceștia au aflat ce acțiuni speciale se întreprind cu tramvaie dedicate (de exemplu, cel care colectează deșeuri electrocasnice), dar mai ales au aflat povești despre istoria transportului în comun, spuse cu mult har de Silviu Teodor-Stanciu, fondatorul Asociației Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi.

 

 

Pe 23 august, peste 80 de copii participanți în Tabăra ”Veselie în Pietrărie” au beneficiat de un tur ghidat de oraș cu tramvaiul, oferit împreună cu Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi. Copiii, cu vârste între 5 și 18 ani, au avut ocazia să afle atât despre istoria tramvaiului ieșean, dar, mai ales, a orașului și le-au fost prezentate principalele instituții de învățământ universitar.

 

 

În cadrul Festivalului Străzii Lăpușneanu, Compania de Transport Public Iași în parteneriat cu Asociația Tramclub Iași au organziat evenimentul „Incursiuni”. În cadrul acestuia, pe 16 - 17 septembrie 2023, între orele 15:00 - 18:00, a putut fi admirată una dintre consolele istorice de prindere a traverseelor rețelei electrice pentru tramvai, montată la Iași de către compania AEG la sfârșitul secolului al XIX-lea. Consola expusă, parte din patrimoniul Muzeului Transportului Public Iași, a fost recuperată de pe fațada Palatului Braunstein din Piața Unirii în anul 2019, la începerea lucrărilor de reabilitare a imobilului. Piesa a fost expusă în salonul tramvaiului istoric măturătoare cu numărul 2, de pe strada Lăpușneanu. Pe data de 17 septembrie 2023, Sound Art Studio, a organizat, lângă tramvaiul istoric măturătoare, un atelier interactiv, cu participarea publicului, numit „Atelier rapid de compoziție - compozitorii secolului al XIX-lea în muzica secolului XXI”.

 

 

În perioada 23-24 septembrie am marcat “Săptămâna Europeană a Mobilității” prin două evenimente. Pe data de 23 septembrie, am invitat ieșenii "La plimbare cu tramvaiele de altădată". Vagoanele istorice AEG și ITB au fost, din nou, în circulație între orele 12:00-17:00, cu plecare din Rondul Târgu Cucu. Pe 24 septembrie a avut loc "Parada mijloacelor de transport în comun moderne", formată din cele mai noi tramvaie și autobuze, precum și vehicule de intervenție, care contribuie la îmbunătățirea mobilității în Iași. Parada a început la ora 12:00 de la Depoul Gară al CTP și s-a desfășurat pe traseul Piața Unirii, Târgu Cucu, Palatul Culturii și Podu Roș. În Piața Palatului Culturii, vehiculele din paradă au fost prezentate.

 

 

Pe 29 septembrie, în cadrul evenimentului „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, Asociația Pasionaților de Transport Public TRAMCLUB Iași a prezentat activitatea Muzeului Transportului Public Iași. Evenimentul a avut loc pe Bld. Ștefan cel Mare și Sfânt, în zona din fața Primăriei Iași, între orele 13:00-24:00.

 

 

Compania de transport Public Iași a fost distinsă cu Premiul III pentru eficiență în transportul urban, la Gala Tranzit, ce a avut loc pe data de 09.11.2023, la Cluj-Napoca

 

 

„Tramvaiul Literaturii” a devenit, pentru o zi, gazda campaniei de strângere de carte „Donează un tramvai de cărți!”. Pe 22 octombrie 2023, am invitat ieșenii să doneze cărți (literatură română și universală, literatură pentru copii, albume, culegeri și îndrumare) către bibliotecile școlilor din mediul rural în cadrul celei de-a cincea ediții a campaniei. „Tramvaiul Literaturii” a venit în întâmpinarea doritorilor staționând în cinci ronduri din oraș. Ieșenii au donat peste 550 de cărți pentru bibliotecile școlare și comunale din județul Iași.

 

 

Pe 25 octombrie 2023, echipa Daimler Truck & Bus România S.R.L ne-a vizitat ca să ne prezinte modelul de autobuz interurban Mercedes-Benz Intouro K, din gama de 10 m. La prezentare au participat și reprezentanți ai companiilor de transport din Vaslui și Piatra Neamț, ocazie cu care am adăugat acestei zile discuții inovative despre viitorul transportului urban.

 

 

În luna octombrie 2023, Tramvaiul ITB a făcut parte dintr-un proiect realizat în colaborare cu fotograful Ștefan Susai care a creat, prin fotografii, povești retro pe străzile Iașului.

 

 

Tramvaiul “Libertății”, proiect grafic realizat de artistul Dan Perjovschi a devenit, pe 14 decembrie 2023, gazda unui eveniment cultural-artistic neconvențional organizat în contextul comemorării a 34 de ani de la înfăptuirea protestelor anticomuniste de la Iași, ce au precedat Revoluția Română din 1989. Prin implicarea studenților Specializării Pictură din cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design, coordonați de lector univ. dr. Adrian Crîșmaru, a fost creat un atelier mobil de desen experimental de-a lungul traseului ce traversează cartierul Copou, zona centrală a Iașului, Piața 14 decembrie 1989, Piața Palatului Culturii, Zona industrială și cartierele Podu Roș, respectiv Tudor Vladimirescu. Eveniment realizat de Asociația Tramclub Iași în parteneriat cu Compania de Transport Public Iași, cu sprijinul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași.

 

 

Pentru al unsprezecelea Crăciun consecutiv, Moș Crăciun şi spiriduşii au venit la Iași cu tramvaiul! Pe 17 decembrie 2023, începând cu ora 13, în rondul din Târgu Cucu, Moș Crăciun și spiridușii au oferit dulciuri copiilor prezenți. Spre finalul întâlnirii a avut loc tombola lui Moș Crăciun, premiile oferite constând în surprize dulci şi cărți. Toți copiii, alături de părinți au fost invitați în 3 călătorii speciale cu tramvaiul Moşului: Târgu Cucu-Copou, Copou-Târgu Cucu, Târgu Cucu-Palat. Pentru ca bucuria copiilor să fie şi mai mare, Papatram, bunicul tramvaielor, s-a alăturat caravanei! Organizatori: Compania de Transport Public Iași, Asociația Tramclub Iași, cu sprijinul Cartea pe bancă şi Zbânț - În lumea poveştilor.