TelVerde 0 800 110 427 *gratuit în rețelele mobile și Telekom
bg-picture

Unde vrei să ajungi?

COVID-19 – Informaţii pentru călători

 

 


  

Actualizare 12 august 2020 - Primarul Mihai Chirica a convocat astăzi, 12 august 2020, la Palatul Roznovanu, o nouă ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași destinată luării unor noi măsuri de prevenire a răspândirii pandemiei COVID-19 în Municipiul Iași în condițiile stării de alertă instituite la nivel național și ale evoluției îngrijorătoare a situației sanitare.

 

Măsuri luate astăzi, 12 august 2020, de Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași:

 

1. (a) Pentru evitarea formării de aglomerări în stații, începând cu data de 13 august 2020, numărul maxim de pasageri permis în fiecare mijloc de transport public va reveni la numărul de locuri pe scaune, la care se adaugă un număr de locuri în picioare în măsura în care este păstrată o distanță de minim un metru și jumătate între călători.


(b) Reprezentanții Companiei de Transport Public SA și ai Poliției Locale Iași vor intensifica verificarea respectării măsurilor menționate de către pasageri și conducătorii mijloacelor de transport public.


(c) În cazul nerespectării acestor măsuri vor fi aplicate sancțiunile prevăzute de lege.


(d) Hotărârile anterioare ale Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași în ceea ce privește utilizarea transportului public rămân valabile.


2. (a) Începând cu data de 13 august 2020, la întoarcerea din concediul de odihnă, toți angajații Primăriei Municipiului Iași, direcțiilor, instituțiilor și societăților comerciale subordonate vor semna o declarație pe propria răspundere, sub sancțiunea uzului de fals, în care vor consemna starea de sănătate și eventualele contacte cu persoane suspecte ca fiind infectate cu SARS-CoV-2, similar unei anchete epidemiologice din sistemul sanitar.


(b) Începând cu data de 13 august 2020, angajații cu factor de risc din cadrul Primăriei Municipiului Iași, direcțiilor, instituțiilor și societăților comerciale subordonate, în situația în care în timpul serviciului au intrat în contact direct cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2, vor beneficia de testare de specialitate a cărei plată va fi asigurată de angajator. Angajații aflați în această situație vor reveni la serviciu doar după aflarea rezultatului testului și dacă acesta este negativ.

 


  

Actualizare 3 august 2020 - Primarul Mihai Chirica a dispus conducerii SC Compania de Transport Public SA (CTP) luarea unor măsuri pentru asigurarea transportului în conformitate cu prevederile Hotărârii Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași nr. 20 din 31 iulie 2020.

 

Astfel, începând cu data de luni, 3 august 2020, au fost rechemați din concediu la locul de muncă 14 șoferi pentru a se putea asigura planificarea de 94 de autobuze pe tot parcursul zilei. De asemenea, numărul de tramvaie a fost suplimentat cu cinci unități, pe traseele 6, 9 și 11, ajungându-se la un total de 45 de tramvaie. Totodată, a fost suplimentat cu un autobuz numărul unităților de pe traseul 28.

 

Pentru deblocarea a două autobuze s-a decis desființarea temporară a traseului 49 și înlocuirea autobuzelor de pe traseul 48 cu microbuze. Astfel, de luni până vineri, pe traseul 48 vor circula două microbuze la un interval de 15 minute. În zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile religioase traseul va fi deservit de un autobuz și un microbuz, cu intervalul de urmărire de 15 minute, mijloacele de transport în comun urmând a circula numai între Târgu Cucu și rond Ciric.

 

Pe 31 iulie 2020 Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași a decis, printre altele, și că rămân valabile hotărârile anterioare în ceea ce privește utilizarea transportului public. Astfel, accesul călătorilor în mijloacele de transport public este permis doar în limita locurilor pe scaune și numai cu mască de protecție. Pasagerilor li se recomandă să călătorească așezați pe scaune. Reprezentanții CTP și ai Poliției Locale Iași vor intensifica verificarea respectării măsurilor menționate de către pasageri și conducătorii mijloacelor de transport public. În cazul nerespectării acestor măsuri vor fi sancționați atât pasagerii, cât și conducătorii mijloacelor de transport public.

  


  

Actualizare 3 august 2020 - Procedurile de lucru în cazul conducătorilor auto și al vatmanilor CTP Iași au fost înăsprite, după ce patru șoferi au contractat virusul SARS-CoV-2, potrivit rezultatelor de laborator efectuate recent. Angajații instituției sunt obligați, ca și până acum, să respecte și să păstreze distanța fizică în momentul sosirii la serviciu, în timpul pauzelor și a perioadelor de repaus pe drum, evitându-se conctactele cu alte persoane.

 

În plus, au fost stabilite intervale diferite de ieșire în cursă, pentru ca numărul angajaților noștri aflați în același timp în garaj/depou să fie cât mai mic. De asemenea, la intrarea pe poarta instituției, sunt verificate temperatura fiecărui șofer și vatman, prin termoscanare, dar și respectarea purtării măștii de protecție.

 

În ceea ce privește situația celor patru angajați purtători ai virusului SARS-CoV-2, precizăm că, încă din data de 27 iulie 2020, când conducerea companiei a luat la cunoștință despre internarea în spital a unuia dintre ei, au fost luate de îndată măsuri de izolare a persoanelor care au luat contact cu aceștia. Ulterior, rezultatele pozitive au confirmat suspiciunea de infectare și în cazul celor deja izolați, riscul de răspândire fiind eliminat.

 

În cazul îmbolnăvirilor în rândul angajaților din sectorul administrativ, procedurile legale de izolare si dezinfectare urmate de îndată au avut ca efect izolarea focarului și asigurarea continuității activității în condiții de siguranță.

  


  

Actualizare 23 iulie 2020 - Primarul Mihai Chirica a convocat astăzi, 23 iulie 2020, la Palatul Roznovanu, o nouă ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași destinată luării unor noi măsuri de prevenire a răspândirii pandemiei COVID-19 în Municipiul Iași în condițiile stării de alertă instituite la nivel național și ale evoluției îngrijorătoare a situației sanitare.

 

Măsuri luate astăzi, 23 iulie 2020, de Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași:

 

Art. 1. (a) Începând cu data de 24 iulie 2020, accesul publicului în spațiile interioare ale Primăriei Municipiului Iași și unităților subordonate este permis doar în limita numărului de ghișee.

 

(b) În exteriorul spațiilor în care există aceste ghișee vor fi amenajate zone de așteptare, dotate cu scaune sau bănci, precum și umbrele sau corturi în vederea protejării de acțiunea directă a razelor solare sau intemperiilor.

 

(c) Accesul publicului în spațiile închise este permis doar după verificarea temperaturii corporale și cu mască de protecție.

 

Art. 2. (a) Începând cu data de 24 iulie 2020, timp de 14 zile, accesul călătorilor în mijloacele de transport public este permis doar în limita locurilor pe scaune și numai cu mască de protecție.

 

(b) Reprezentanții Companiei de Transport Public SA vor asigura în continuare verificarea temperaturii corporale a călătorilor.

 

(c) Toate mijloacele de transport public vor fi igienizate și dezinfectate atât între ture, cât și la capetele de traseu.

 

(d) Stațiile mijloacelor de transport public, peroanele de așteptare, tonetele și automatele de vânzare a tichetelor de călătorie vor fi dezinfectate zilnic.

  


  

Actualizare 23 iulie 2020 - Zece angajați ai Companiei de Transport Public Iași, din rândul personalului TESA, au contractat virusul SARS-CoV2, potrivit rezultatelor testelor de laborator efectuate în cursul acestei săptămâni.

 

Conducerea CTP Iași a dispus de urgență măsuri pentru limitarea răspândirii virusului, potrivit normelor legale în vigoare. Astfel, activitatea din birouri a fost reorganizată, în fiecare dintre acestea lucrând doar o singură persoană, prin rotație, în timp ce restul angajaților activează în regim de telemuncă. De asemenea, CTP Iași asigură testarea COVID-19 pentru toți cei aproximativ 90 de angajați.

 

În funcție de evoluția situației angajaților și a rezultatelor, vor fi readaptate măsurile de reorganizare a activității.

  


  

Prelungirea valabilităţii abonamentelor nefolosite după data de 17 martie 2020

 

Va fi prelungită perioada de valabilitate a abonamentelor nefolosite în perioada stării de urgență. Titularii acestor tipuri de legitimații de călătorie vor primi dreptul de a utiliza transportul public ieșean, pe baza abonamentului valabil după data de 17.03.2020, un număr suplimentar de zile egal cu cel în care nu au putut beneficia de acest serviciu public, în urma adoptării măsurilor de prevenire și limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

 

Astfel, toți posesorii de titluri de călătorie afectați de măsurile menționate pot solicita, în scris, în sistem electronic, la adresa de e-mail exploatare@sctpiasi.ro, prelungirea perioadei de valabilitate a abonamentelor, menționând următoarele:

 

 1. Numele complet al titularului abonamentului;
 2. Data de la care acesta nu a mai utilizat mijloacele de transport public și data pentru care optează în vederea intrării în vigoare a prelungirii abonamentului;
 3. Vor fi atașate în e-mail copii ale abonamentului (carton și tichet) și ale adeverinței eliberate de către angajator (după caz), scanate ori fotografiate (imaginile trebuie să fie foarte clare); în cazul abonamentelor eliberate prin intermediul aplicației 24pay, vor fi atașate capturi de ecran din care să reiasă ID-ul tranzacției și perioada de valabilitate a titlului de călătorie, alături de copia adeverinței eliberate de către angajator, dacă este cazul;
 4. Numărul de telefon la care va putea fi contactat în vederea acordării dreptului de călătorie;
 5. Solicitanții vor menționa, în cadrul e-mail-ului, următoarele: ”Sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal, în vederea acordării prelungirii valabilității abonamentului de către Compania de Transport Public Iași”.

 

Prelungirea valabilității titlului de călătorie va fi aplicată la tonetele CTP Iași la care este arondat titularul abonamentului ori la un alt punct de vânzare a biletelor, cu acordul acestuia.

 

În ceea ce privește titlurile de călătorie emise prin intermediul platformei 24pay, perioada de valabilitate a acestora va fi prelungită direct din aplicație.

 

În cazul elevilor și studenților, aceștia vor putea solicita prelungirea valabilității titlurilor de călătorie după reluarea cursurilor ”față în față”, în baza deciziei Ministerului Educației și Cercetării.

 

În vederea asigurării condițiilor de igienă prielnice desfășurării activității, în sediul administrativ al CTP Iași nu este permis accesul persoanelor din exterior, fiindu-le recomandat tuturor să folosească poșta electronică pentru soluționarea diferitelor solicitări.

  


  

Transportul public revine treptat la normalitate

 

Preconizată pentru data de 15 mai, încetarea stării de urgență generate de pandemia COVID-19 creează premisele revenirii treptate la normalitate, în cadrul unui plan de măsuri – premergătoare şi ulterioare datei menţionate – vizând reluarea vieţii economice şi sociale în municipiul Iaşi.

 

Unul dintre principalele obiective ale acestui plan îl reprezintă modalitatea de organizare și utilizare a serviciului de transport public local asigurat de Compania de Transport Public (CTP) Iaşi SA, în două etape – una intermediară, în perioada 11 – 17 mai, urmată de revenirea la programul normal de funcționare, cu toate vehiculele la stradă, după data de 18 mai.

 

 • În pregătirea adoptării şi punerii în aplicare a acestui plan, începând din 4 mai, CTP a organizat curse speciale pentru pensionari zilnic, în intervalul orar 9:00 – 11:00. Acestea vor funcţiona și în perioada 11 – 17 mai, iar din 18 mai, dacă nu vor apărea alte reglementări la nivel național, pensionarii vor putea circula pe toată durata zilei, însă doar cu mijloace de transport dedicate, în scopul reducerii riscului de infectare cu noul coronavirus.
 • Începând din 11 mai, în scopul susținerii activității economice în municipiu, în vehiculele CTP vor avea acces toate persoanele angajate, pe baza legitimației de serviciu sau a unei adeverințe eliberate de angajator.
 • După data de 18 mai, activitatea CTP va reveni la normal, iar compania va utiliza toate vehiculele din dotare.
 • În funcție de reluarea activităților didactice în unitățile de învățământ preuniversitar, CTP va organiza și curse speciale pentru elevi.

 

Reguli de utilizare a transportului public

 

 • Măsurile de protecție luate deja în mijloacele de transport în comun rămân valabile şi se vor intensifica.
 • Astfel, ca și până acum, utilizarea mijloacelor de transport se va putea face doar în limita locurilor disponibile pe scaune, iar călătorii vor fi obligați să poarte mănuși și măști de protecție.
 • În cursul săptămânii 18 – 24 mai, în cele mai utilizate 45 de stații de transport public vor fi înființate puncte de verificare a stării de sănătate a călătorilor. Concret, angajații CTP vor verifica temperatura fiecărui călător înaintea urcării în mijloacele de transport, accesul celor a căror temperatură depășește 37,5 grade Celsius fiind interzis.

Cele 45 de puncte de verificare a temperaturii călătorilor vor fi în stațiile: Ateneu, Baza 3, Bicaz, Blocuri Cetățuia, Blocuri Ciurea, Blocuri Păcurari, CUG I, Canta, Casa Sindicatelor, Cimitirul Evreiesc, Dancu, Dr. Savini, Familial, Frigorifer, Gara, Minerva, Mircea cel Bătrân, Moara 1 Mai Canta, Moara 1 Mai Păcurari, Palatul Culturii, Piața Alexandru cel Bun, Piața Independenței, Piața Nicolina, Piața Unirii, Pod Metalurgie, Pod Nicolina, Podu de Piatră, Podu Roș 1, Podu Roș 2, Podu Roș 3, Policlinica Recuperare, Sala Polivalentă, Sergent Grigore Ioan, Str. Bacinschi, Târgu Cucu 1, Târgu Cucu 2, Tătărași Nord, Tătărași Sud, Tehnopolis, Țesătura, Triumf, Tudor Neculai, Tudor Vladimirescu, Universitate și Zimbru.

În stațiile menţionate, verificarea se va face în două schimburi, între orele 6:00 – 14.00 şi 14.00 – 22.00, iar în funcție de fluxul călătorilor, aceste puncte pot fi modificate.

 • Acțiunile curente de dezinfecție a mijloacelor de transport în comun vor continua și vor fi sporite.

 

 


 

Curse speciale pentru pensionarii cu vârsta peste 65 de ani

 

Măsuri luate pe data de 30 aprilie de Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași:

 

Art. 1. (1) Începând cu data de 4 mai 2020 SC Compania de Transport Public Iași SA va organiza curse speciale pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani în intervalul orar 9.00 – 11.00. Accesul în aceste mijloace de transport public va fi permis exclusiv pentru aceste persoane.

 

(2) Mijloacele de transport public local destinate persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani vor fi marcate cu un autocolant de identificare.

 

(3) Accesul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani în mijloacele de transport public se va face în limita locurilor disponibile pe scaune, pe baza buletinului de identitate /cărții de identitate / cuponului de pensie / cardului SeniorIS și cu respectarea măsurilor de protecție (mască și mănuși de protecție).

 

(4) Cursele speciale pentru pensionari vor circula după următorul program:

 

 • De luni până vineri inclusiv, câte patru autobuze pe traseele 5, 19, 20, 27, 28, 29, 30, 36, 41, 42, 43, 44, 46 și 47. Pe traseul 52 vor fi disponibile trei autobuze. Pe traseele 23 și 49 va circula câte un autobuz. Câte cinci tramvaie vor acoperi traseele 3, 6, 9 și 11.
 • Sâmbăta și duminica, precum și în zilele de sărbătoare legală, vor fi alocate câte trei autobuze pe traseele 19, 20, 27, 28, 29, 30, 36, 41, 42, 43, 44, 46 și 47. Pe traseul 5 vor circula patru autobuze. Trei autobuze vor asigura transportul pe ruta 52. Traseele 23 și 49 vor fi acoperite de câte un autobuz. Patru tramvaie vor circula pe traseele 3, 6, 9 și 11.

 


 

Programul de lucru al punctelor de vânzare CTP Iaşi

 

 • Tonete:

 

– Cimitirul Evreiesc, Dr. Savini, Gara, Mircea cel Bătrân, Piaţa Nicolina, Piaţa Unirii, Pod Nicolina, Podu Roş, Zimbru: luni - vineri: 6:00 - 9:00 ; 12:00 - 17:00; sâmbătă, duminică şi zile de sărbătoare: închis;

– Celelalte tonete sunt închise;

 

 • Dispecerate:

 

– Blocuri Ciurea, Bucium, Copou, C.U.G. I, Dacia, Dancu, Tătăraşi Sud, Târgu Cucu, Tomeşti: luni - duminică: 5:00 - 9:00 ; 12:00 - 17:00 ; 18:00 - 22:00;

– Celelalte dispecerate sunt închise.

 

Bilete pe suport de hârtie sunt disponibile şi la automatele de bilete instalate pe întreaga reţea de transport public.

 

Bilete şi abonamente pot fi procurate în format electronic folosind aplicaţia mobilă 24pay.

 

Plata rapidă a călătoriei curente se poate face direct în vehicule, la dispozitivele POS instalate în interiorul acestora, utilizând un card bancar contactless.

 

Vă rugăm ca pe durata stării de urgenţă să procuraţi abonamente doar dacă vă încadraţi în categoriile care au acces în mijloacele de transport ale CTP Iaşi, menţionate la începutul acestei pagini!

 


 

Programul mijloacelor de transport în comun începând din 26 martie

 

 • luni - vineri:

 

– în intervalul orar 5:00 – 9:00 vor circula 63 de autobuze pe 17 trasee (5, 19, 20, 23, 27, 28, 29, 30b, 36, 41, 42, 43c, 44, 46, 47, 49, 52), 20 de tramvaie pe 4 trasee (3, 6, 9, 11) şi 2 microbuze pe 2 trasee (18, 54);


– în intervalul orar 12:00 – 17:00 vor circula 63 de autobuze pe 17 trasee (5, 19, 20, 23, 27, 28, 29, 30b, 36, 41, 42, 43c, 44, 46, 47, 49, 52), 20 de tramvaie pe 4 trasee (3, 6, 9, 11) şi 2 microbuze pe 2 trasee (18, 54);


– în intervalul orar 18:00 – 22:00 vor circula 30 de autobuze pe 15 trasee (5, 19, 20, 23, 27, 28, 29, 30b, 36, 41, 42, 43c, 44, 46, 47) și 10 tramvaie pe 4 trasee (3, 6, 9, 11);

 

 • sâmbătă şi duminică:

 

– în intervalul orar 5:00 – 9:00 vor circula 48 de autobuze pe 17 trasee (5, 19, 20, 23, 27, 28, 29, 30b, 36, 41, 42, 43c, 44, 46, 47, 49, 52), 16 tramvaie pe 4 trasee (3, 6, 9, 11) şi 2 microbuze pe 2 trasee (18, 54);


– în intervalul orar 12:00 – 17:00 vor circula 48 de autobuze pe 17 trasee (5, 19, 20, 23, 27, 28, 29, 30b, 36, 41, 42, 43c, 44, 46, 47, 49, 52), 16 tramvaie pe 4 trasee (3, 6, 9, 11) şi 2 microbuze pe 2 trasee (18, 54);


– în intervalul orar 18:00 – 22:00 vor circula 30 de autobuze pe 15 trasee (5, 19, 20, 23, 27, 28, 29, 30b, 36, 41, 42, 43c, 44, 46, 47) și 10 tramvaie pe 4 trasee (3, 6, 9, 11).

 


   

Transport public pentru anumite categorii de persoane

 

Mijloacele de transport public pot fi folosite doar de anumite categorii de cetățeni, potrivit normelor adoptate de către Comitelul Local pentru Situații de Urgență a Municipiului Iași, pe 24 și 25 martie 2020. Aceste categorii sunt următoarele:


a) Cadrele medicale și nemedicale din sistemul public și privat, din cadrul spitalelor, dispensarelor, cabinetelor medicale și al întregii infrastructuri medicale, cadrele medicale din toate formele de organizare, inclusiv laboratoare medicale din cadrul Ministerului Sănătății sau din cadrul Ministerului Educației, angajații farmaciilor și angajații fabricilor de medicamente și materiale de protecție sanitară din Municipiul Iași;


b) Angajații structurilor Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale și Poliției Locale Iași;


c) Asistenții sociali și asistenții personali ai persoanelor cu handicap;


d) Factorii poștali care livrează corespondența, pensiile și alte colete persoanelor care nu pot părăsi domiciliul;


e) Pacienții cronici care se deplasează către cabinete medicale în vederea consultațiilor și tratamentului. Aceștia vor prezenta o adeverință privind locul unde se deplasează, ziua și ora programării, cu valabilitate pe toată perioada stării de urgență;


f) Toate persoanele implicate în procesul de monitorizare și ajutor al celor aflați în autoizolare sau al persoanelor cu vârsta peste 65 de ani;


g) Voluntarii cuprinși în sistemul public de voluntariat, care sunt implicați în gestionarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, în baza unei legitimații vizate de Primăria Municipiului Iași.


h) Donatorii de sânge aflați în registrul Centrului de Transfuzii Iași;


i) Personalul angajat în sistemul de producere, distribuție și vânzare a produselor alimentare și agroalimentare;


j) Personalul care își desfășoară activitatea în Ministerul Justiției și Ministerul Public, implicat în procesul de combatere a pandemiei COVID-19.


Accesul în mijloacele de transport public de călători al persoanelor nominalizate anterior se va face doar pe baza legitimației care dovedește calitatea de donator, respectiv a legitimației de serviciu sau a unei adeverințe eliberate de angajatori care să ateste calitatea de angajat sau prin care să se ateste că face parte din sistemul enumerat mai sus. Toate aceste persoane sunt obligate, pentru a avea acces în mijlocul de transport, să poarte mănuși de protecție de unică folosință și mască de protecție pentru căile respiratorii.
În toate situațiile menționate, mijloacele de transport în comun nu pot fi utilizate decât în limita locurilor pe scaune.